Etter at Tretten bro i Øyer raste sammen er brosikkerhet noe mange er opptatt av. Nå vil Innlandet fylkeskommune finne ut mer om hvordan broer påvirkes av trafikken. Smart Sensor Systems er leverandør i forskningsprosjektet, og monterer nå sensorer på tre broer.

Sensorene skal registrere trykk og strekk i bromaterialene under trafikk, og monteres på Flisa bro i Åsnes, Brandval hengebro i Kongsvinger og Norderåa bro i Elverum, i perioden 17. – 21. september.

Nyheter i avisene Glåmdalen og Østlendingen

Forskningsprosjektet er omtalt i to nyheter i både avisa Glåmdalen og Østlendingen i likelydende nyheter.

Les nyhetene i avisene Glåmdalen og Østlendingen her (bak betalingsmur):
Flisa bru, Brandval bru | Monterer sensorer på to lokale bruer (glomdalen.no)
Trafikk, Samferdsel | Forsker på hvordan bruer i Elverum og Åsnes påvirkes av trafikken (ostlendingen.no)

Anne Ingeborg Lilleåsen Nerstad, enhetsleder for bro i Innlandet fylkeskommune, sier til Østlendingen at det er en viktig jobb som gjøres.

– Opplysninger og tall vi får gjennom dette prosjektet kan være meget nyttig å ha når det skal repareres og bygges nye bruer i framtida. Vi har valgt ut bruer vi vet en del om allerede, dermed kan vi få ny innsikt ved å måle endringer, forteller Lilleåsen Nerstad.

Tre broer bygd i ulike materialer

Broene som det forskes på er bygd i ulike materialer. Flisa bro er den eneste trebroa. Norderåa bro er av stål og betong mens broa på Brandval er ei hengebro i stål.

– Vi monterer strekklapper og strekksensorer koblet til vår iBridge, et smart sensorbasert system, som sender informasjon og data 24/7 direkte til Innlandet fylkeskommune. De kan da overvåke og følge med på utviklingen i broene kontinuerlig, forteller daglig leder Halvor Heiberg i Smart Sensor Systems.

– Det er et viktig prosjekt Innlandet fylkeskommune har satt i gang. Vi opplever stor etterspørsel etter overvåkning av bruer i disse ekstremvær-tider. Overvåking av infrastruktur 24/7 blir mer og mer aktuelt for samfunnssikkerheten, og smarte sensorer er et preventivt og nyttig verktøy, også for å vurdere behov for vedlikehold, sier Heiberg.

For spørsmål kontakt:
Daglig leder Halvor Heiberg i Smart Sensor Systems, tlf: 90 11 29 35

Foto på toppen, tatt av Sverre Viggen i Østlendingen. Her jobber Joakim Hellum, leder for prosjektutvikling i Smart Sensor Systems, med å montere sensorer på Flisa bro, og må høyt opp i lift for å utføre jobben.

Montering trebro med solcelle

Vi bruker solcellepanel som ekstra energikilde til driver av iBridge, et smart sensorbasert system, som er plassert i boksen ved siden av.

Flisa bro

Flisa bro i Åsnes er ei trebro som nå overvåkes kontinuerlig ved hjelp av måleutstyr fra Smart Sensor Systems. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen

Trafikkdirigering under monteringen

Trafikken over Flisa bro ble dirigert under monteringen av sensorer 17. september. Foto: Sverre Viggen/Østlendingen